Blog

Hoe bevestig je rietmatten?

Rietmatten zijn een populaire keuze als natuurlijke bekleding voor schuttingen en balkons. Ze bieden privacy, hebben een warme uitstraling en passen perfect in een natuurlijke tuinomgeving. Maar hoe bevestig je rietmatten nu eigenlijk? In deze blog lees je alles wat je moet weten over het plaatsen van rietmatten op een schutting of balkon!

Wat zijn rietmatten en waarvoor kun je ze gebruiken?

Rietmatten zijn gemaakt van natuurlijke stengels riet, samengebonden met draad of touw. Ze worden op rollen geleverd en zijn flexibel genoeg om aan verschillende structuren te bevestigen. De matten hebben een rustieke uitstraling en passen perfect in een tuin met een natuurlijke en landelijke sfeer. Rietmatten worden steeds vaker gebruikt als bekleding van schuttingen om een oude schutting een nieuwe uitstraling te geven of om een open hekwerk af te dekken voor meer privacy. Daarnaast zijn ze ideaal om een balkon zichtdicht te maken of als decoratieve afscherming voor terrassen. Maar die rietmatten bevestigen, hoe doe je dat?

Benodigdheden om rietmatten te bevestigen

Voordat je begint met het bevestigen van rietmatten, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen klaar te hebben liggen. Dit zorgt ervoor dat het installatieproces soepel verloopt. Verzamel in ieder geval de volgende materialen: 

  • Rietmatten op rol
  • Binddraad, tie-wraps of schroeven (afhankelijk van het type schutting of balkon)
  • Gereedschap zoals een schaar, tang, schroevendraaier, nietpistool of boormachine
  • Meetlint voor het opmeten van de schutting of balkon 

Tips voor de voorbereiding

Voordat je begint met het bevestigen van rietmatten, is een goede voorbereiding essentieel. Zorg ervoor dat je de rietmatten op de juiste maat snijdt. Meet met een meetlint de lengte en hoogte van de schutting of het balkon zorgvuldig op, zodat de rietmatten precies passen. Ze kunnen eenvoudig worden ingekort met een schaar of tang. Daarnaast is het belangrijk om het oppervlak van de schutting of het balkonhek goed schoon te maken voordat je de rietmatten bevestigt. Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat vuil de bevestiging verzwakt.

Hoe bevestig je rietmatten aan een schutting?

Het bevestigen van rietmatten aan een schutting is een eenvoudig proces dat iedere doe-het-zelver kan uitvoeren. Volg deze stappen om je rietmat stevig en mooi op je schutting te bevestigen:

1.     Plaatsing bepalen: Begin met het bepalen van de juiste plaatsing van de rietmat op de schutting. Zorg ervoor dat de schutting stevig genoeg is om het gewicht van de rietmat te dragen. Dit is vooral belangrijk bij houten schuttingen die wat verouderd zijn. Markeer eventueel met krijt of tape waar de rietmat komt te hangen, zodat je tijdens de installatie een goed referentiepunt hebt.

2.     Voorbereiden van de schutting: Als je een open schutting hebt, zoals een gaashek of metalen frame, kun je de rietmat eenvoudig bevestigen met binddraad of tie-wraps. Bij een houten schutting kun je een nietpistool gebruiken om de rietmat op meerdere punten vast te zetten. Zorg ervoor dat de onderkant van de rietmat een paar centimeter boven de grond hangt. Dit voorkomt dat de rietmat vocht opneemt en gaat rotten, wat de levensduur van de mat aanzienlijk kan verlengen.

3.     Bevestigen van de rietmat: Begin bovenaan de schutting en werk van boven naar beneden. Bevestig de rietmatten om de 30-40 cm met binddraad, tie-wraps of nietjes. Zorg ervoor dat de rietmatten strak en gelijkmatig hangen, zodat er geen golven of openingen ontstaan. Controleer regelmatig of de mat recht blijft hangen terwijl je verder werkt. Voor een robuuste schutting is het aan te raden om extra schroeven of nietjes te gebruiken langs de randen van de rietmatten, vooral op winderige locaties.

4.     Afwerking en controle: Knip het overtollige riet af met een schaar of tang om de randen van de mat netjes af te werken. Controleer of de matten stevig vastzitten en voeg indien nodig extra bevestigingen toe om de rietmat goed op zijn plaats te houden. 

Rietmatten kopen bij Arendsnatuurlijk!

Wil jij aan de slag met het bevestigen van rietmatten op jouw schutting, muur of balkon? Bij Arendsnatuurlijk kun je terecht voor hoogwaardige rietmatten op rol, die je eenvoudig op maat kunt maken. Onze rietmatten zijn van uitstekende kwaliteit, betaalbaar en gemakkelijk te bestellen via onze webshop. We bieden ook deskundig advies als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste maat of bevestigingsmateriaal. Aarzel bij vragen dan ook niet om contact op te nemen via 0488 - 72 31 24 of info@arendsnatuurlijk.com. We helpen je graag verder!

Gerelateerde items
X