Blog

Welke schapenhekken kiezen: Kastanje of hazelaar?

Schapenhekken zijn enorm populair als natuurlijke tuinafscheiding vanwege hun rustieke uitstraling en duurzaamheid. In deze blog bespreken we de verschillen tussen kastanjehouten en hazelaar schapenhekken, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw tuinproject. Lees verder om te ontdekken welk type schapenhek het beste bij jouw wensen past!

Wat zijn schapenhekken en waarom kiezen voor een natuurlijk hekwerk?

Schapenhekken - ook wel schapen hekwerk genoemd - zijn traditioneel houten hekwerken die oorspronkelijk werden gebruikt om schapen binnen een gebied te houden. Tegenwoordig worden ze niet alleen meer gebruikt voor het omheinen van dieren, maar ook steeds vaker als decoratieve en functionele tuinafscheiding. Het grote voordeel van schapenhekken is hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Ze voegen een authentieke en landelijke sfeer toe aan je tuin, terwijl ze tegelijkertijd privacy en veiligheid bieden. Er zijn schapenhekken beschikbaar in twee houtsoorten: Kastanje en hazelaar. Maar hoe weet je welk soort je moet kiezen?

Kastanjehouten schapenhek: kenmerken en voordelen

Kastanjehout is een populaire keuze voor schapenhekken en dat is niet voor niets. Dit hout staat bekend om zijn robuustheid en duurzaamheid. Kastanjehout bevat van nature looizuur, een stof die ervoor zorgt dat het hout goed bestand is tegen vocht, schimmels en houtrot. Hierdoor gaat een goed geplaatst kastanjehouten hekwerk gemakkelijk 15 tot 20 jaar mee, zonder dat je veel onderhoud hoeft te verrichten. Kastanjebomen groeien relatief snel, en het hout wordt vaak op een verantwoorde manier gewonnen. Het gebruik van kastanje schapenhekken draagt dus bij aan een milieuvriendelijke tuin, zonder dat je concessies hoeft te doen aan kwaliteit of uitstraling! 

Hazelaar schapenhek: kenmerken en voordelen

Hazelaar is een andere veelgebruikte houtsoort voor schapenhekken. In tegenstelling tot kastanjehout is hazelaar lichter en flexibeler, wat het gemakkelijker maakt om in onregelmatige vormen te verwerken. Hazelaar is over het algemeen goedkoper dan kastanjehout. Voor wie een budgetvriendelijke oplossing zoekt, zijn hazelaar schapenhekken dus een uitstekende keuze. De lagere kosten komen wel met een kortere levensduur, maar voor veel mensen is hazelaar een aantrekkelijke optie vanwege de lagere aanschafprijs en de eenvoudige installatie. Daarnaast is hazelaar iets minder bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden dan kastanjehout, waardoor het wat meer onderhoud vergt. 

Verschillen tussen kastanjehouten en hazelaar schapenhekken

Als je twijfelt tussen kastanjehout en hazelaar voor je schapenhek, zijn er dus een paar belangrijke verschillen om rekening mee te houden. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • Levensduur: Kastanjehout gaat met gemak 15 tot 20 jaar mee, terwijl hazelaar een levensduur heeft van ongeveer 10 tot 15 jaar.
  • Prijs: Hazelaar is over het algemeen goedkoper dan kastanjehout, wat het een goede optie maakt voor wie op zoek is naar een betaalbare oplossing.
  • Uiterlijk: Kastanjehout heeft een robuuste, klassieke uitstraling en vergrijst mooi na verloop van tijd. Hazelaar daarentegen heeft een fijnere structuur en een meer rustieke uitstraling.
  • Flexibiliteit: Hazelaar is flexibeler en makkelijker aan te passen aan onregelmatige tuinontwerpen, terwijl kastanjehouten hekken stijver en steviger zijn.
  • Onderhoud: Kastanjehout vraagt weinig onderhoud, terwijl hazelaar iets meer onderhoud nodig heeft, vooral vanwege de kortere levensduur. 

Hoe moet je schapenhekken plaatsen?

Ongeacht of je kiest voor een kastanjehouten of hazelaar schapenhek, het is belangrijk om de juiste plaatsingsmethoden te volgen voor een stevig en duurzaam hekwerk. Graaf voldoende diepe gaten voor de palen en zet de palen stevig vast, eventueel met cement voor extra stabiliteit. Zorg dat de afstand tussen de palen gelijkmatig is, meestal tussen de 1,5 en 2 meter. Bevestig het hekwerk met binddraad of spijkers, afhankelijk van het type hek. Door deze stappen te volgen, creëer je een stevig en duurzaam hekwerk dat bestand is tegen weer en wind.

Schapenhekken kopen bij Arendsnatuurlijk

Ben je er over uit welk soort schapenhek bij je past? Bij Arendsnatuurlijk kun je terecht voor zowel kastanjehouten als hazelaar schapenhekken van hoge kwaliteit. We bieden een breed assortiment aan maten en stijlen, zodat je altijd een hekwerk vindt dat past bij jouw tuin. Onze schapenhekken zijn duurzaam, milieuvriendelijk en eenvoudig te plaatsen. Bovendien staan we altijd klaar om je persoonlijk advies te geven over welk type schapenhek het beste past bij jouw wensen en tuinontwerp. Contact opnemen kan via 0488 - 72 31 24 of info@arendsnatuurlijk.com. Bestel jouw schapenhekken vandaag nog!

Gerelateerde items

Schapenhekken

Hazelaar Schapenhekken

Kastanje Schapenhekken

X